Dzień „Śniadanie Daje Moc”

sniadanieDzień „Śniadanie Daje Moc” obchodzony jest w Polsce już od sześciu lat. Celem programu jest zwiększanie świadomości zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka, a także przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w naszym kraju poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia. Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Powinno zawierać głównie węglowodany i białka, a w mniejszej części tłuszcze. To najważniejszy ze wszystkich posiłków. Dzięki niemu mamy więcej energii, siły i potrafimy skoncentrować się na swoich zajęciach.

Uczniowie  z klasy III  przygotowywali się do tego dnia z ogromnym zapałem.  Wykonali zaproszenia na Dzień Zdrowego Śniadania, które wręczyli dyrektorowi szkoły oraz swoim rodzicom. Opracowali Pyszne i zdrowe menu śniadaniowe, podzielili się zadaniami przy jego wykonaniu.  9  listopada, na ławkach zamiast książek pojawił się tzw. „szwedzki stół”, a na nim mnóstwo zdrowych smakowitości: twarożek, chlebek z ziarnami, pasty jajeczne, rybne, sałatka z Rukli, jeżyki z jajek, warzywa świeże i konserwowe, zielona sałata i mnóstwo zdrowych i odżywczych pyszności. Zanim dzieci zaczęły degustację, najpierw w tym wyjątkowym Dniu Zdrowego Śniadania pięknie nakryły stół, przypomniały zasady zachowania się przy stole oraz zasady zdrowego odżywiania. Śniadanie przebiegało w bardzo miłej i przyjaznej atmosferze. Ten dzień na długo zapadnie w ich pamięci, a wiedzę o śniadaniach, które dają moc będą wykorzystywały w swym dorosłym życiu.

Dziękuję rodzicom za pomoc w przygotowaniu śniadania, zaangażowanie i włączanie się w różnorodne organizowane w szkole akcje.

                                                                                                                                                     Opracowała: Elżbieta Cygan